Selasa, 17 Oktober 2017

Hidup ini tiada kebetulan

Selasa, 17 Oktober 2017
Kadang-kala kita rasakan ada perkara-perkara yang berlaku secara kebetulan di dalam hidup kita. Teringin sangat nak hubungi kawan lama yang dah putus hubungan, tiba-tiba terjumpa pula kat supermarket. Terlupa bawak lesen, time tu lah pulak kena tahan dengan polis, masa ada lesen, tak pernah pulak kena tahan. Teringin makan durian, tiba-tiba ada pulak jiran hantar bubur durian.

Sebenarnya tidak ada satu pun "kebetulan" di dalam hidup kita. Setiap yang berlaku kepada diri kita, semuanya..... ya semuanya adalah hambatan-hambatan takdir yang ditentukan oleh Allah dengan mekanisma yang sangat teliti. Dan yang cantiknya, setiap hambatan-hambatan takdir untuk setiap makhluk itu (mikro), bercantum dengan sempurnanya, secara makro kepada setiap makhlukNya dari langit hinggalah ke bumi.

Dan tidaklah Allah hantarkan setiap hambatan-hambatan takdir, baik yang terlihat sebagai nikmat, mahupun yang terlihat sebagai musibah, dengan penuh kasih sayang. Dengan tujuan untuk menuntun setiap hambaNya kepada keselamatan dunia akhirat. Hatta walaupun kepada hambaNya yang paling jahat sekalipun.

Kemudian terpulang kepada kitalah, bagaimana memahami kehendak Allah di dalam setiap takdir.0 ulasan:

Catat Ulasan