Sunday, 27 July 2014

Merawat demam campak dengan habatus sawda

Sunday, 27 July 2014

Bolehkah habatus sawda merawat campak? Aku rasa boleh.

Dari hari Isnin lagi bintik-bintik campak dah keluar. Dari hari Selasa pula, aku dah start makan ubat. Tapi demam tak kebah-kebah. Walaupun ada pendapat kata elok dibiar aje demam sampai campak habis keluar, tak sanggup aku nak tahan. Suhu badan tinggi betul, sampai mencecah 40 °C. Paling teruk hari Rabu, bila aku mula makan ubat gatal. Kepala sakit, badan tak keruan, suhu pula tak turun-turun walaupun dah makan ubat demam.

Akhirnya aku nekad berhenti makan semua ubat. Aku cuma ambil habatus sawda 2 kapsul masa sahur & 2 kapsul lepas berbuka. Alhamdullillah demam dah kebah. Badan pun taklah sakit-sakit sangat lagi. Cuma tinggal campak aje yang belum habis keluar dan kering. Beraya kat rumah ajelah tahun ni aku... Apapun Alhamdulillahi 'ala kulli hal...


0 comments

Darah Pendekar ?

Dah dekat 20 tahun lebih aku tinggalkan dunia seni beladiri. Tapi entah kenapa malam ni aku asyik bermimpi tentang silat pulak. Bahkan setiap pergerakan dalam mimpi tu sangat precise, seperti yang selalu aku gumakan dalam gelanggang dulu-dulu.

Bangun tidur, baru pukul 3 pagi. Teringat guru aku Pak Ngah, atau nama betulnya Cikgu Rosni Ahmad.

Sebelum pergi ke Jepun 20 tahun dulu, sundang yang kami tempah baru siap di buat. Pak Ngah siap tolong hantar Sundang tu dgn motor buruknya ke rumah aku. Masa hari aku nak ke Jepun pun, Pak Ngah dan rakan-rakan segelannggang semuanya turun ke airport hantar aku.

Entah kenapa hati aku sayu sangat malam ni. Apa khabar Pak Ngah agaknya ye? Tidak sedikit jasa Pak Ngah dalam membentuk aku menjadi "aku" yang sekarang ni. Semoga Allah mengurniakannya sebaik-baik balasan di atas segala jasa baiknya pada masyarakat. Ameen.


1 comments

Monday, 7 July 2014

Padan Muka Engkau !

Monday, 7 July 2014

Farhana dah lama berbulu dengan Mona. Geram betul dia sebab Mona selalu tegur dia selalu curi tulang. Bukan setakat tegur aje, ada sekali siap pernah Mona laporkan pada boss yang dia selalu masuk line lambat lepas rehat. Peduli apa dia Mona tu line leader ke ape ke… Cover-cover lah sikit.

Sekali pagi tadi, Farhana dengar berita Mona eksiden masa nak datang kerja.

“Haa… Padan muka engkau,” kata Farhana.

CHOPPP… tunggu sekejap…

Dari Watsilah bin al-Asqa' radiallahu'anhu, katanya: "Rasulullah sallallahu'alaihiwassalam bersabda:

"Janganlah engkau gembira karena adanya sesuatu bencana pada
saudaramu - sesama Muslim, sebab jikalau engkau demikian, maka Allah akan  memberikan kerahmatan kepada saudaramu itu sedang engkau sendiri akan diberi cobaan - yakni bala' - olehNya."

Diriwayatkan oleh Imam Tirmidzi dan ia mengatakan bahwa ini adalah Hadis Hasan.

Jangan main-main ooo… hadis Nabi sallallahu'alaihiwassalam tu.

Apapun, semuanya tak lebih dari peringatan untuk diri aku sendiri aje….


0 comments

Sunday, 6 July 2014

Pelindung Terunggul

Sunday, 6 July 2014

0 comments

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails