Monday, 19 November 2012

Hebatnya Wanita....

Monday, 19 November 2012

Masa aku kecil-kecil dulu, aku selalu kagum dengan mak aku. Setiap pagi, mesti dia yang bangun paling awal. Orang lain belum bangun lagi, mak aku dah sibuk buat kerja itu ini sebagai persiapan untuk keluarga. Rata-rata aku tengok, mana-mana keluarga pun mesti emak yang bangun dulu. Rumah mertua aku pun camtu. Orang lain belum bangun, mak mertua aku dah siap buat sarapan pun dah. Lepas subuh, diperambatnya semua orang suruh makan.

Masa aku baru-baru kahwin, mula-mula aku tension juga dengan wife aku, pasal dia "tak rajin" macam mak aku. Tapi bila anak dah pelan-pelan ramai, aku perasaan wife aku pun dah jadi macam mak aku. Walaupun dalam family aku, aku yang selalu bangun dulu, tapi sebaik aje bangun, wife aku sibuk terus buat itu ini untuk keluarga. Bila aku balik kerja, kadang-kadang aku minta wife aku buatkan air. Kadang-kadang aku tau dia pun letih, tapi dia masih terus aje pergi dapur dan buat air untuk aku tanpa banyak soal.

Aku tengok anak perempuan aku yang baru 7 tahun tu pun dah mula tunjuk bakat. Bila wife aku sibuk, sedang abang dan adik lelakinya sibuk main, dialah yang sibuk jaga & dukung baby paling kecik ke sana ke mari. Kecik-kecik lagi dah tunjuk bakat sebagai seorang ibu. Fuhh... hebatnya wanita...


0 comments

Wednesday, 7 November 2012

How to hide excel sheets - Tips from Susan Harkins

Wednesday, 7 November 2012

Placing this in my blog so that I won't forget where to find the tips again...

Excerpts from Tech Republic : How to hide excel sheets

Excel has a more secure setting known as “very hidden.” A very hidden worksheet can’t be unhidden using the Excel user interface because it doesn’t appear in the Unhide dialog box. The average user won’t even know the sheet exists, let alone know how to unhide it. You’ll need the VBE to apply this property as follows:

  1. Switch to Excel’s VBE (press [Alt]+[F11]), then press F4 to display the property box.
  2. In the Project Explorer, select the sheet you want to hide. This time, hide Sheet3.
  3. In the Properties window, select 2 - xlSheetVeryHidden from the Visible property’s drop-down list. When you do, Excel applies the property and then selects the first sheet, Sheet1, which is a bit distracting. That behavior is normal, so don’t let it bother you.

When you return to Excel, Sheet3 isn’t visible. Nor does Excel list Sheet3 in the Unhide dialog box. In fact, Excel dims the Unhide command if the only sheets hidden are very hidden sheets. Sheet2 is visible because (earlier) we used the Hide command from the Format menu to hide it.

The result is a very stealthy sheet, but it’s still vulnerable to savvy users who know the technique.To unhide Sheet3, return to the VBE and choose -1 – xlSheetVisible. (That’s a negative 1, which denotes the constant’s value.)


0 comments

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails