Friday, 29 January 2010

Mengapa Kita Patut Berdoa Apabila Buntu?

Friday, 29 January 2010
Pernah satu ketika, semasa saya muda-muda dulu he he... Semasa itu, saya ialah seorang juruteknik. Sebuah mesin mengalami kerosakan dan tidak boleh dihidupkan. Puas saya belek atas, bawah, kiri dan kanan. Tapi masih tak mampu faham apakah punca kerosakan. Buku user's manual, dah berpuluh kali saya belek. Rasanya dah naik khatam pun. Buntu dengan keadaan tersebut, saya memanggil jurutera kami. Yang hebatnya, tak sampai 1 minit, jurutera kami sudahpun boleh mengesan punca kerosakan. Kenapa boleh jadi macam tu? Tak lain adalah kerana pengetahuan saya begitu ciput tentang mesin itu. Manakala jurutera tu pula, dah bertahun "handle" mesin tu. Jadi, sudah tentu setiap ceruk mesin tu dah difahaminya.

Pernah juga lagi satu kes, satu lagi mesin rosak. Dah puas repair sendiri tapi tak boleh juga. Jadinya, ambil keputusan untuk outsource. Penat saya belek yellow pages dan telefon sana sini, tapi masih tak jumpa contractor yang mampu handle mesin tersebut. Bila dah buntu, kali ni saya jumpa boss. Boss saya cuma gelakan saya. Katanya, "Kenapa tak tanya awal-awal, ni ha nombor telefon contractor untuk mesin tu." Mak ai... buang masa je aku selama ni. Kalau awal-awal tanya boss kan baik.

Sebenarnya, jurutera yang saya ceritakan tu dan boss saya boleh selesaikan masalah lebih cepat dari saya, kerana depa ada "resources" yang jauh lebih banyak dari saya. Rasa-rasanya lah, siapa dia yang ada resources yang paling besar sekali. Tak lain tak bukan, tentulah Allah s.w.t. Alam semesta ni kan Dia yang punya. Segala ceruk alam semesta ni di bawah pengetahuan dan kekuasaanNya. Malu nak mengaku, tapi saya pun bila ada masalah, kadang-kadang Allah lah yang paling last saya minta tolong. Dah habis usaha sana, usaha sini, minta tolong kat orang sana, minta tolong kat orang sini, dah habis buntu baru nak minta tolong dengan Allah. Kan ke buang masa namanya tu. Kenapa tak awal-awal minta tolong dari Zat yang memiliki segala resources? Kadang-kadang saya pun tak faham dengan diri saya ni.


0 comments

Sunday, 24 January 2010

Apa itu Agama, Apa itu Iman?

Sunday, 24 January 2010
Sudah lama saya tak keluar untuk usaha-usaha tabligh. Semalam ada jemaah datang ke surau tempat saya tinggal. Sambil duduk bersama-sama dalam majlis fikir, dapatlah mengingatkan balik kenapa saya hidup di atas dunia ini.

Apa itu agama?

Termenung sekejap saya, apabila ditanyakan soalan tersebut. Apa itu sebenarnya agama yek? Dalam perkataan yang mudah, agama adalah segala perintah Allah, dan segala larangan Allah. Diucap dalam perkataan lain, agama ialah bagaimanakah kita seharusnya menjalani hidup di atas dunia. Di dalam bahasa moden kita ni, bolehlah dikatakan yang agama itu ialah manual kehidupan kita.

Kenapa agama itu penting?

Saya sekarang memiliki sebuah kereta perodua kancil dan sebuah kereta perodua kenari. Kereta kenari saya cukup jaga "periodic maintenancenya" sepertimana yang dicadangkan oleh manufacturer di dalam owner's manual. Tapi oleh kerana nak jaga "budget", kereta kancil pula saya jaga mengikut pendapat diri sendiri. Hasilnya performance kereta kenari saya memang tip top, manakala kereta kancil pula banyak kelemahan di sana sini.

Tuan-tuan, kita ini Allah yang ciptakan. Apakah perkara yang terbaik untuk kita, Allah lah yang sebenarnya lebih tahu dari kita sendiri. Samalah macam kereta-kereta saya. Engineer-engineer yang mereka-bentuk kereta tersebut, tentulah lebih arif tentang function dan cara penjagaannya dari kita yang hanya menggunakannya sahaja. Jadi kalau nak kereta tip top, kenalah ikut cakap manufacturer. Kalau nak hidup tip-top, kenalah ikut cakap Allah kan? Betul tak?

Tapi malangnya, sungguhpun kita tahu agama tu penting, berapa ramai dari kita yang dapat amalkan agama yang sempurna di dalam hidup kita? Kita tahu solat tu penting, tapi bila sangkut dalam meeting, terus solat kita tolak tepi. Kita tahu rasuah itu haram, tapi bila vendor kasi "hamper hari raya" buat-buat terlupa pulak hukum agama.

Kenapa jadi macam ini ya tuan-tuan? Sebabnya tak lain dan tak bukan ialah, iman kita lemah. Apa pulak iman ni?

Apa itu iman?
Iman ialah bagaimana saya nak yakin, Allah sahaja berkuasa, semua makhluk tiada kuasa. Bagaimana saya nak tanamkan dalam hati, Allah yang beri rezeki pada saya. Bukan kilang, bukan bisnes, bukan boss yang beri rezeki pada saya. Bagi para perawat Islam pula, bagaimana nak tanamkan dalam hati, Allah yang sembuhkan pesakit kita, bukan bacaan kita, dan bukan pula nur-nur dari kalamullah-kalamullah yang telah kita jazamkan pagi, petang, siang, malam tu. He he... jangan marah. Ini peringatan untuk diri saya sendiri sahaja. Di ringkaskan dalam satu kalimah, iman itu ialah : Laillahaillallah

Iman itu ialah ibarat akar pada pokok. Iman itu adalah ibarat tiang seri pada bangunan. Tanpa iman, sungguhpun kita tahu amal agama tu penting, kita tak akan mampu hidup dengan amal-amal agama yang kita dah tahu. Apatah lagi nak buat usaha untuk tambah ilmu agama.

Jadi ringkasnya, kalau kita nak hidup yang cemerlang, kita mesti amal agama yang sempurna. Untuk dapat kekuatan amal agama, kita mesti ada iman yang mantap. Persoalannya pula, bagaimana nak bina iman yang mantap. Untuk jawab soalan ini, nombor satu kita patut dah tahu yang iman duduknya di dalam hati. Hati kita pula adalah tempat terkumpulnya segala maklumat yang dikumpul oleh deria.
  • Apa yang kita lihat masuk dalam hati.
  • Apa yang kita dengar masuk dalam hati. 
  • DAN YANG PALING PENTING, APA YANG KITA CAKAP MASUK DALAM HATI. Apabila tiap-tiap hari kita cakap tentang kebesaran dunia, maka dunia masuk dalam hati. Sedikit demi sedikit, kebesaran Allah semakin pudar dari hati kita.
Tuan-tuan. Tanyalah diri kita sendiri. Tiap-tiap hari berapa jam kita cakap pasal kerja? Tiap-tiap hari berapa jam kita cakap tentang kereta? Tiap-tiap hari, berapa jam kita sembang tentang Manchaster United dan Liverpool? DAN TIAP-TIAP HARI, BERAPA JAM KAH KITA CAKAP TENTANG KEBESARAN ALLAH? Tak salah bercakap urusan dunia, tapi kalau setiap hari kita sembang tentang dunia selama 10jam, dan bercakap tentang kebesaran Allah selama 10 minit, kita patut sudah boleh agak kenapa kita tak mampu nak amal agama sempurna di dalam hidup kita. Siapa-siapa yang pernah baca buku "The 7 habits of highly effective people" karangan Stephen R. Covey, patut tahu tentang prinsip "Put the First Thing First." Maksudnya, untuk berjaya kita mesti mampu kenalpasti apakah urusan yang paling besar impaknya di dalam hidup kita. Kemudian pastikan perkara itulah yang dilakukan dahulu.

Rasanya tuan-tuan, sudah tiba masanya untuk kita re-define, apakah "First Thing" kita.



0 comments

Saturday, 16 January 2010

Tips Mendapatkan Kerjasama.

Saturday, 16 January 2010
Beberapa minggu lepas, saya menyertai taklimat harian sebelum operasi harian bermula di kilang saya. Dah lama saya tak menyertai taklimat harian. Maklumlah, boss kan selalu sibuk he he... Di penghujung taklimat, tiba-tiba seorang penyelia saya membuat satu pengumuman, "Mulai esok, kita ada perubahan syif. Abdul, mulai esok awak masuk syif saya. Gopal, mulai esok awak masuk syif petang ye." Dan sejurus dengan itu, saya lihat raut wajah Abdul dan Gopal tiba-tiba berubah. Saya tak tahu apakah penyelia-penyelia saya dapat mengesan perubahan raut wajah itu. Tapi untuk saya, setelah bertahun-tahun menjadi penyelia dan pengurus, terus dapat merasakan ada yang tak kena. Saya terus memanggil Abdul dan Gopal. Rupa-rupanya, tiada sebarang perbincangan dilakukan tentang perubahan tersebut. Mereka rupa-rupanya tiba-tiba menerima arahan sahaja. Dah la tu. Perubahannya pun mendadak. Hari ni kerja sampai 11 malam, esok pagi tukar syif pagi masuk pukul 7 pagi.

Mak ai... Sedih saya. Saya tak menyalahkan penyelia-penyelia saya. Kerana kelemahan mereka sebagai penyelia, adalah sebenarnya kelemahan saya sebagai pengurus. Mungkin ini adalah salah satu penyebab kenapa sejak akhir-akhir ini ramai operator yang berhenti kerja!

Sebenarnya, penyebab utama mengapa ramai orang berhenti kerja adalah kerana bosan. Bosan kerana setiap hari mereka cuma terpaksa menerima arahan demi arahan. Lebih buruk lagi, kadangkala tanpa memahami tujuan setiap arahan-arahan tersebut. Manusia tidak suka menerima arahan. Manusia suka melakukan apa yang difikirkannya sendiri. Oleh itu, cabaran sebagai ketua ialah untuk men"designkan" setiap arahan, supaya ahli kumpulan anda merasakan yang ianya adalah sebenarnya buah fikiran mereka sendiri. Kalau kita mahukan kerjasama dari ahli kumpulan, kurangkanlah memberi arahan. Sebaliknya kongsikanlah segala permasalahan dengan kumpulan anda.

Mari kita lihat sebuah contoh.
Syif A sekarang mempunyai kekurangan pekerja. Manakala Syif B mempunyai lebihan pekerja. Kita ingin menukarkan seorang pekerja dari Syif B ke Syif A.
Secara mudah katakanlah, "kita sekarang menghadapi situasi kekurangan orang di Syif A. Tetapi di Syif B kita adalah lebihan orang. Bagaimana agaknya kita boleh mengatasi perkara ini?"
Sekiranya anda baru memulakan aktiviti ini, saya percaya ahli kumpulan anda akan tergamam tanpa mampu memberi apa-apa idea. Sekiranya kumpulan anda sudah terlatih, dengan sekelip mata sahaja mereka sepatutnya sudah boleh membaca apa yang ada di dalam hati anda.
Seterusnya berilah pendapat anda, "apakata kalau Abdul awak masuk ke Syif B? Boleh tak?"
Abdul mungkin menerima atau menolak. Sekiranya Abdul menolak, tanyakanlah sebabnya. Sekiranya alasan Abdul adalah munasabah, kita haruslah menerima dan memikirkan alternatif lain. Tetapi sekiranya alasan Abdul adalah tidak munasabah, kita haruslah menghadapinya dengan hujah yang konkrit. Bukan dengan KUASA VETO! Saya akui, menghadapi karenah anak buah dengan hujah adalah amat memenatkan. Tetapi, sebenarnya inilah sahaja satu-satunya cara yang berkesan. Menghadapi karenah anak buah dengan KUASA VETO, secara jangka pendek memanglah jalan mudah untuk menyelesaikan masalah. Tetapi secara jangka panjang, akan merosakan bukan sahaja hubungan anda dengan pekerja yang terlibat. Tetapi juga di mata semua anak-anak buah yang lain. Lama-kelamaan anda akan dicop sebagai ketua yang haprak, dan tiada siapa yang akan berkerjasama dengan anda lagi.


0 comments

Upin, Ipin dan Tamsil Kehidupan Dunia

Upin dan Ipin tinggal di sebuah kampung. Kampung mereka tidaklah besar, dan agak jauh dari pekan. Tetapi, kampung mereka adalah kampung yang aman damai. Tidak banyak kekecohan yang berlaku di kampung mereka, selain kehilangan buah-buah durian yang dicuri oleh Opet tidak lama dulu. Opet adalah makhluk yang datang dari alam yang berlainan, yang tidak dapat Upin dan Ipin jangkau dengan penglihatan mereka. Alam alien agaknya.

Upin dan Ipin tinggal bersama nenek dan Kak Ros. Kak Ros, walaupun garang, sangat sayang pada Upin dan Ipin. Kak Ros, selalu masak, masakan yang sedap-sedap untuk Upin dan Ipin. Pagi tadi, Upin marah sungguh dengan Ipin. Sebabnya Ipin sudah curi ayam goreng Upin. Geram betul Upin.

Tetapi sesuatu yang Upin dan Ipin tidak sedar, sebenarnya mereka cuma hidup di dalam sebuah dunia yang mempunyai 2 dimensi. Mereka dicipta oleh beberapa orang "animator" yang tinggal di dalam dunia yang mempunyai 3 dimensi. Mereka cuma wujud di dalam kaca-kaca televisyen dan papan layar pawagam makhluk-makhluk yang tinggal di dunia 3 dimensi. Upin tak tahu yang perbuatan Ipin mencuri ayam gorengnya pagi tadi, adalah sebenarnya perancangan "animator-animator" yang hidup di dunia 3 dimensi. Bahkan, perasaan marah Upin juga adalah hasil perancangan "animator-animator" tersebut. Upin dan Ipin tak akan mampu melakukan dan merasa apa-apa, melainkan apa yang ditetapkan oleh para "animator-animator" tersebut.

Upin dan Ipin sebenarnya hidup di dalam alam khayalan sahaja. Mereka sekarang sedang ditonton oleh beribu-ribu makhluk yang hidup di dalam dunia 3 dimensi. Untuk watak-watak di dalam cerita Upin dan Ipin, segala kemewahan, harta-benda, kemuliaan di dalam dunia mereka adalah sangat "real." Tetapi untuk makhluk-makhluk di dunia 3 dimensi, segala kebendaan di dalam dunia Upin dan Ipin adalah tidak bermakna. Mereka tidak akan sekali-kali mahu membeli segala kebendaan di dalam dunia Upin dan Ipin, walaupun dengan hanya harga sebelah kepak nyamuk!

Sesuatu yang tidak diketahui oleh para-para animator, dan lain-lain makhluk yang tinggal di dunia 3 dimensi ialah, mereka juga sebenarnya juga cuma wujud di dalam alam khayalan. Mereka cuma tinggal di dalam kaca-kaca televisyen yang sekarang sedang ditonton oleh berjuta-juta makhluk yang tinggal di dalam alam dengan 4 dimensi! Cumanya, kisah hidup mereka tidak 100% lurus seperti Upin dan Ipin. THE MASTER PROGRAMMER yang mencipta dunia mereka, menjadikan dunia mereka seolah-olah sebuah "Role Playing Game." Mereka akan melakukan sesuatu set perkara-perkara, dan sesudah itu mereka di beri peluang untuk membuat beberapa pilihan. Setelah memilih, mereka akan terpaksa melalui satu lagi set perkara-perkara yang ditetapkan oleh THE MASTER PROGRAMMER.

Ahmad adalah seorang makhluk yang hidup di dalam dunia 3 dimensi. Pagi tadi, Ahmad telah melalui satu set program (takdir) dari bangun tidur, mandi hinggalah untuk pergi kerja. Ahmad sekarang berdepan pilihan untuk pergi kerja dengan menaiki kereta, atau motor. Memandangkan langit adalah cerah, Ahmad memilih untuk menunggang motor sahaja. Tapi tiba-tiba hujan turun. Ahmad tak mampu berbuat apa-apa, kerana masa itu dia sudahpun di pertengahan jalan. Akhirnya Ahmad berdepan dengan satu lagi checkpoint untuk membuat pilihan. Samada meneruskan perjalanan, berlindung di bawah jejambat, atau pulang ke rumah dan mengambil kereta.

Kebanyakan makhluk-makhluk di dunia 3 dimensi tidak sedar yang mereka cuma wujud di alam khayalan. Ini adalah kerana, di dalam satu hari mereka, terdapat bertrillion-trillion checkpoint untuk membuat pilihan. Dan pada setiap checkpoint pula, terdapat berjuta-juta pilihan yang boleh mereka pilih. Ini menyebabkan mereka merasakan yang merekalah yang mencipta takdir mereka. Mereka tak sedar, yang mereka juga sebenarnya adalah watak-watak seperti Upin dan Ipin sahaja. Cuma di dalam dimensi yang berbeza, dan dengan program yang sedikit lebih complicated.

Seperti Upin dan Ipin juga, makhluk-makhluk di dunia 3 dimensi merasakan segala kebendaan dan material di dalam dunia mereka adalah tersangat "real." Mereka sanggup berbunuhan untuk berebut kebendaan. Tetapi untuk makhluk-makhluk yang tinggal di dunia 4 dimensi, semua kebendaan di dalam dunia 3 dimensi hanyalah khayalan semata-mata. Tidak akan mereka beli, walaupun cuma berharga sebelah kepak nyamuk!



0 comments

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails